5 vinkkiä ihon hyvinvointiin

06.12.2022

Ihon tehtävät ja ihon rakenne

Iho on kehon suurin elin.  Sen pääasiallinen tehtävä on suojata ja peittää kehon alla olevia kudoksia. Iho jaetaan kahteen pääkerrokseen: epidermikseen (orvaskesi) ja dermikseen (verinahka). Nämä kerrokset yhdessä muodostavat ihon rakenteen ja toiminnot.

Epidermis on ihon uloin kerros, joka koostuu useista kerroksista soluja. Tämä kerros suojaa kehoa ulkoisilta haittatekijöiltä, kuten bakteereilta, sieniltä ja kemikaaleilta. Lisäksi epidermis on vastuussa ihon väristä ja sisältää pigmenttisoluja, joita kutsutaan melanosyyteiksi, jotka tuottavat pigmenttiä nimeltä melaniini, joka suojaa ihoa UV-säteilyn vaurioilta.

Dermis sijaitsee epidermiksen alla ja koostuu tiheästä sidekudoksesta, joka sisältää verisuonia, hermoja, hiusjuuria ja hikirauhasia. Tämä kerros on vastuussa ihon kimmoisuudesta, joustavuudesta ja vahvuudesta. Dermis tarjoaa tukea ja ravintoa epidermikselle sekä osallistuu lämmönsäätelyyn ja tuntoaistin välittämiseen.

Kaikki ravinnolliset puutokset, sairaudet ja stressi voivat heijastua ihon kuntoon. Esimerkiksi ravinteiden puute voi aiheuttaa ihon kuivumista ja elottomuutta, kun taas stressi ja sairaudet voivat aiheuttaa ihon punoitusta, tulehduksia ja muita oireita.  

Mitä iho tarvitsee ja mitä on hyvä välttää

1. Hyvät rasvahapot

Elimistö ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä rasvahappoja, joten niitä pitää saada ravinnosta. Omega 3 ja 6- rasvahappojen puute näkyy herkästi ihossa. Solukalvo on pääosin rasvaa. Hyvälaatuinen solukalvo tarvitsee hyvälaatuisia rasvoja. Rasvat muodostavat iholle vettä hylkivän esteen, joka auttaa ihoa pitämään tarvittavan kosteuden. Rasvahappojen puute näkyy helposti ihon kuivuutena. Kuiva iho on alttiimpi tulehduksille ja haavat paranevat huonosti. Omegoiden puute voi myös lisätä ihon altistumista auringon UV-säteilylle.

Omegoiden nauttiminen sisäisesti on tärkeää, mutta iho hyötyy myös iholle suoraan levitettävistä rasvahapoista. Näitä saadaan hyvälaatuisista ihonhoitoöljyistä, kuten ruusunmarjaöljystä, arganöljystä, hamppuöljystä ja oliiviöljystä. Öljyjä voi käyttää iholle sellaisenaan tai kosteusvoiteen seassa. 

2. Iholle tärkeät vitamiinit

A-vitamiini muodostaa ehjän suojakerroksen iholle ja tehostaa kollageenin tuotantoa. A-vitamiini estää ihon kuivumista, vanhenemista ja ryppyjen muodostumista. A-vitamiini on tärkeä varsinkin aknen hoidossa. A-vitamiini suojaa elimistön rasvoja härskiintymiseltä.

C-vitamiini vaikuttaa elastiinin ja kollageenin muodostukseen. C-vitamiini on tehokkain antioksidantti, joka suojaa ihosoluja ja ennaltaehkäisee ihon vanhenemista. C-vitamiini osallistuu elimistön immuniteetin ylläpitämiseen. Lisäksi se auttaa häivyttämään pigmenttiläiskiä. C-vitamiini auttaa myös korjaamaan UV-altistuksen aiheuttamia vaurioita. Vesiliukoisena C-vitamiini suojaa solun seinämän vesirakenteita. Suurin osa eläimistä kykenee itse muodostamaan elimistössään C-vitamiinia, mutta ihminen on menettänyt tämän kyvyn ja tarvitsee C-vitamiinin ravinnosta tai lisäravinteena.

E-vitamiini on antioksidantti, joka estää vapaiden happiradikaalien toimintaa. E-vitamiini suojaa solukalvoja härskiintymiseltä ja on tärkeä kehon puolustusjärjestelmälle ja hormonitoiminnalle. E-vitamiinilla on suotuisa vaikutus ihon terveyteen. Rasvaliukoisena E-vitamiini suojaa solun seinämän rasvaa sisältäviä rakenteita. E-vitamiini suojaa auringon haitalliselta UV-säteilyltä yhdessä C-vitamiinin kanssa. E-vitamiini edistää haavojen ja arpien paranemista ja voi ennaltaehkäistä kaljuuntumista ja selluliitin syntyä. 

Kehossamme on luonnostaan antioksidantteja, mutta ne eivät usein riitä suojaamaan ihoamme UV-säteilyltä ja lisääntyneiltä ilmansaasteilta. Siksi onkin tärkeää saada suojaavia antioksidantteja myös ihonhoitotuotteista. 

3. Veden juonnin tärkeys

Ihmisen kehosta noin 70% on vettä, joten vesi on meille elintärkeä. Vettä tulisi nauttia noin 2 litraa päivässä. Osa vedestä tulee ruuan mukana. Varsinkin hedelmät ja kasvikset sisältävät runsaasti nestettä.

Veden juonti tehostaa aineenvaihduntaa. Kehosta poistuu kuona-aineita ja myrkkyjä. Vettä kannattaa juoda aamulla tyhjään vatsaan. Yön aikana muodostuu paljon kuona-aineita, kun keho puhdistaa itseään. Aamuvesi auttaa huuhtomaan nämä myrkyt pois.

Nestevaje näkyy ihossa. Iho kuivuu ja rypyt syvenevät, ihosta tulee samea, ihohuokoset suurentuvat ja ihon epäpuhtaudet lisääntyvät. Vesi kosteuttaa ihoa ja se pysyy elastisempana ja terveempänä. 

4. Vältä ihoa vanhentavia ja vaurioittavia tekijöitä

Tupakointi

Tupakointi kiihdyttää ikääntymisprosessia ja iho vanhenee ennenaikaisesti. Tupakointi supistaa verisuonia, joten iho ei saa riittävästi ravinteita. Tämän vuoksi erilaisten haavojen, arpien ja infektioiden riski kasvaa. Tupakointi kuivattaa ihoa, mikä voi näkyä hilseilynä. Kasvojen iholle muodostuu ryppyjä ja juonteita erityisesti suun ja silmien ympärille. Tupakansavu vähentää kollageenin ja elastiinin muodostumista, jolloin iho löystyy.

Alkoholi

Alkoholi poistaa kehosta nestettä, joka saa ihon kuivumaan ja hilseilemään. Alkoholi sisältää runsaasti sokeria, jonka vuoksi elimistön verensokeri- ja stressihormonitasot pysyvät korkealla. Tämä voi laukaista iholla aknen. Sokeri vahingoittaa ihon kollageenituotantoa, jolloin iho menettää elastisuutta, rypyt syvenevät ja ihohuokoset laajentuvat. Herkkäihoiselle pienikin määrä alkoholia voi pahentaa iho-oireita. Alkoholi laajentaa nenän hiussuonia, mikä saa nenän punoittamaan. Säännöllinen alkoholin käyttö saa hiussuoniston laajentumaan pysyvästi ja kasvoista tulee punakat. Yhden illan juomisen seurauksena ihon toipuminen voi kestää kahdesta neljään viikkoa.

Auringonvalo

Auringon UVA-säteily on pahin ihovaurioiden ja ryppyjen aiheuttaja. Auringon UV-säteet vahingoittavat ihon elastaania ja iho menettää kimmoisuutta. Runsas oleskelu auringossa saa myös ihon paksuuntumaan. Aurinko voi aiheuttaa iholle tummia pigmenttiläiskiä.

Aurinkoihottuma eli aurinkoallergia on kohtuullisen yleistä. Aurinko aiheuttaa iholle punoitusta, näppylöitä ja kutinaa.

Ihon rusketus on käytännössä ihon uloimman kerroksen vaurio. Väripigmentin tarkoitus on suojella ihon syvempiä kerroksia haitalliselta UV-säteilyltä. UV-säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko elämän ajan.

Lapsena ja nuorena saadut suuret UV-annokset ja ihon toistuva palaminen kasvattavat mahdollisuutta sairastua ihosyöpään myöhemmin. 

Lue lisää, kuinka voit suojautua auringon haittavaikutuksilta täältä

5. Vältä stressiä

Iso osa ihon ongelmista voi johtua hormonaalisista muutoksista ja stressistä. Stressin vaikutus näkyy suoraan iholla, sillä stressihormoni kortisoli voi hajottaa kudosten kollageenin tuotantoa, mikä taas kiihdyttää ihon ikääntymistä. Kortisoli saa ihon vanhenemaan ennenaikaisesti.

Stressi voi ilmetä moninaisina iho-oireina, kuten punoituksena, kutinana, rohtumisena, sekä erilaisina epäpuhtauksina kuten näppylöinä ja finneinä. Ihon herkkyys ulkoisille ja sisäisille rasituksille voi myös lisääntyä stressin vaikutuksesta.

Ihon asianmukainen hoito on avain stressi-ihon hallintaan. Hyvät puhdistustuotteet auttavat poistamaan epäpuhtauksia ja liiallista talia, samalla kun kosteuttavat tuotteet ylläpitävät ihon kosteustasapainoa. Lisäksi säännöllinen ihonhoito auttaa vahvistamaan ihon luonnollista suojakerrosta ja vähentämään stressin aiheuttamia reaktioita.

Stressinhallintakeinot, kuten meditaatio, liikunta ja riittävä uni, voivat myös auttaa vähentämään stressin vaikutusta ihoon. Tasapainoinen elämäntyyli yhdessä oikeanlaisen ihonhoidon kanssa voi merkittävästi parantaa stressi-ihon kuntoa ja vähentää sen aiheuttamia oireita.