Näin suojaudut auringon haittavaikutuksilta

12.03.2023

Moni tavoittelee kesällä ja lomareissuilla kaunista päivetystä, joka usein mielletään terveyden merkiksi. Valitettavasti ihon ruskettuminen ei kuitenkaan ole terveellistä.

Ruskettuminen on itse asiassa ihon tapa suojautua auringon UV-säteilyltä. Kun iho altistuu UV-säteilylle, se tuottaa lisää pigmenttiä eli melaniinia, joka tummentaa ihon sävyä. Vaikka ruskettunut iho saattaa näyttää houkuttelevalta, se on merkki ihon vaurioitumisesta.

UV-säteily aiheuttaa iholla DNA-vaurioita, mikä voi johtaa ihon ohentumiseen, veltostumiseen ja pigmenttimuutoksiin. Lisäksi UV-säteily on tunnettu karsinogeeni eli syöpää aiheuttava tekijä, ja ihon palaminen altistaa erityisesti ihomelanoomalle eli ihosyövälle. Nämä vauriot kertyvät vuosien mittaan, mikä voi johtaa ennenaikaiseen ihon vanhenemiseen ja lisätä syöpäriskiä.

Erityisesti talven jälkeen iho on suurimmassa vaarassa auringon haitalliselle UV-säteilylle. Talvikuukausien aikana iho ohenee ja menettää luonnollisen pigmenttinsä, mikä tekee siitä herkemmän auringon polttavalle säteilylle. Kalpea iho palaa helpommin ja voi kärsiä vakavista vaurioista auringonoton seurauksena.

UV-Indeksi ja SPF

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon UV-säteilyn määrän. Indeksin arvolla 3 alkaa suojautumistarve. Suomessa etelärannikolla UVI on 3 ja yli keskimäärin toukokuusta elokuulle. Voimakkaammillaan UVI on Suomessa keskikesällä puolen päivän aikaan. Silloin indeksi voi olla 6-7. Etelän lomareissulla UVI voi olla 8-10. Vesi, hiekka ja lumi heijastavat UV-säteilyn voimakkaampina. Kasvot voi siis polttaa myös keväisellä laskettelureissulla rinteessä.

Aurinkovoiteen suojakerroin, eli SPF kertoo, kuinka monta kertaa kauemmin iho kestää auringossa punoittamatta eli palamatta, kuin ilman voidetta.

UV-säteilyn haitat

UV-säteily on osa auringon säteilyä, ja se voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia iholle ja terveydelle. UV-säteily jaetaan kahteen päätyyppiin: UVB- ja UVA-säteilyyn, joilla kummallakin on omat vaikutuksensa ihon terveyteen.

UVB-säteily vaikuttaa välittömästi ihon pintaan ja on pääsyy auringonpolttamiseen. UVB-säteily voi aiheuttaa ihon punoitusta, kuumotusta ja jopa palovammoja, erityisesti voimakkaina auringonpaistepäivinä. 

UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon ja aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa. Se on pääasiallinen syy ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen, kuten ryppyjen ja  pigmenttiläiskien muodostumiseen ja ihon kimmoisuuden heikkenemiseen. Lisäksi UVA-säteily altistaa ihon riskille sairastua ihosyöpään.

Hyvä aurinkovoide on ihon suoja

Hyvä aurinkovoide sisältää laajaspektrisen suojan, joka suojaa sekä UVB- että UVA-säteilyltä. Tämä tarkoittaa, että voiteessa on mainittu sekä UVB- että UVA-suojatekijät.

Moni valitsee liian alhaisen suojakertoimen. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Ihotautilääkärit suosittelevat suojakerrointa 50. Aurinkovoidetta olisi hyvä alkaa käyttämään Suomessakin jo huhtikuusta eteenpäin, kun aurinko alkaa paistamaan. 

Aurinkovoidetta tulee käyttää koko kesän, myös pilvisellä säällä. Varsinkin haitallista UVA-säteilyä saadaan myös pilvipeitteen läpi. Aurinkosuojaa tulee levittää säännöllisesti, erityisesti auringossa oleilun aikana ja uimisen jälkeen.

Aurinkovoide ei estä ruskettumista. Se antaa iholle suojaa ja ruskettuminen tapahtuu hillitymmin, jolloin ihokin ehtii tottua auringon valoon. Rusketus myös säilyy iholla kauemmin, kun ruskettuminen tapahtuu hitaasti.

Vaihda aurinkovoiteet uusiin joka vuosi, jotta niiden teho on varmasti voimassa.

Erilaiset aurinkosuojat

Kemialliset aurinkosuojat

Kemiallinen aurinkosuoja imeytyy ihoon ja sitoo itseensä haitallisia säteitä ja muuttaa ne lämmöksi. Kemialliset aurinkovoiteet ovat kevyitä ja hyvin imeytyviä. Niiden haittapuolena on verenkiertoon imeytyvät kemikaalit, jotka voivat olla haitallisia. Aurinkosuojan kemikaalit myös saastuttavat vesistöjä. Kemikaaleista erityisesti oksibentsoni (Benzophenone-3) on haitallista vesistöille, varsinkin koralliriutoille.

Kemiallinen aurinkosuoja tulisi levittää iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä, jotta sen suojaava vaikutus ehtii muodostua.

Fysikaalinen aurinkosuoja

Fysikaalinen aurinkosuoja perustuu ihon pinnalle muodostuvaan UV-säteilyn pois heijastavaan kalvoon. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat mineraalipohjaisia. UV-filttereinä käytetään titaani- ja sinkkioksidia. Fysikaalinen aurinkosuoja antaa välittömän suojan. Fysikaalinen aurinkosuoja on allergiavapaa ja sopii hyvin myös herkälle iholle ja ihan pienille lapsille. Alle 2-vuotialle ei suositella mitään aurinkosuojavoidetta vaan iho pitäisi suojata vaatetuksella ja välttää auringossa oleskelua. Fysikaalinen suoja on ympäristöystävällisempi valinta ja nykyiset fysikaaliset aurinkovoiteet levittyvät myös hyvin eivätkä ole niin tahraavia kuin aikaisemmin.

After sun-tuotteet

Auringon oton jälkeen iholle levitettävä after sun- tuotteet rauhoittavat, kosteuttavat ja viilentävät ihoa. Niiden käyttö auttaa rusketuksen pysymistä iholla. Kuivalta iholta rusketus katoaa nopeammin, joten ihon kosteutus on tärkeää. Aftersun tuotteet sisältävät usein Aloe veraa, jonka rauhoittavat ominaisuudet lievittävät ihon punaisuutta ja on hyvä ensiapu palaneelle iholle.


Rusketus ja lisäravinteet: Aurinkokapselit ja Beetakaroteeni

Aurinkokapselit ovat lisäravinteita, jotka sisältävät karotenoideja, erityisesti beetakaroteenia. Nämä valmisteet edistävät ihon sävyttymistä sisäisesti, vahvistavat ihoa ja voivat auttaa säilyttämään rusketuksen pidempään. Beetakaroteeni on antioksidantti, jota elimistö muuntaa A-vitamiiniksi. Lisäksi se tarjoaa luonnollisen suojan iholle auringon haitallisia vaikutuksia vastaan.

Beetakaroteenin vaikutukset:

Ihon sävyn parantaminen: Beetakaroteeni antaa iholle luonnollisen hehkun ja auttaa saavuttamaan terveen rusketuksen.

Antioksidanttiset ominaisuudet: Beetakaroteeni suojaa ihoa vapailta radikaaleilta ja auringon UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta.

Ihon vahvistaminen: Beetakaroteeni edistää ihon terveyttä ja vahvistaa sen puolustusmekanismeja.

Aurinkokapselien Käyttö:

Ennen auringonottoa: On suositeltavaa aloittaa aurinkokapseleiden käyttö pari-kolme viikkoa ennen auringolle altistumista. Tämä antaa aikaa beetakaroteenin kertyä elimistöön ja valmistaa ihoa auringon säteille.

Jatka käyttöä auringonoton jälkeen: Kapseleiden käyttöä kannattaa jatkaa vielä muutama viikko auringonoton jälkeen. Tämä auttaa ylläpitämään saavutettua rusketusta ja tukee ihon palautumista auringon aiheuttamista vaurioista.

Hyödyt vaalealle iholle: Aurinkokapselit voivat auttaa vaaleaihoisia ihmisiä vastaanottamaan UV-säteitä paremmin ja välttämään pahempia palamisia auringossa. Ne voivat myös lievittää aurinkoihottumasta kärsivien oireita.

Tärkeä muistutus: Mikään ei korvaa hyvää aurinkosuojavoidetta

Vaikka aurinkokapselit voivat tarjota lisäsuojaa ja hyötyjä ihon terveydelle auringonoton aikana, niiden käyttö ei saa korvata asianmukaista aurinkosuojavoiteiden käyttöä. Kunnollisen aurinkosuojavoiteen käyttö on aina ensisijaisen tärkeää auringossa ollessa, erityisesti pitkiä aikoja tai voimakkaassa auringonpaisteessa.

Rusketuksen saaminen terveellisellä ja turvallisella tavalla edellyttää monipuolista lähestymistapaa, johon kuuluu sekä ihon ulkoisen suojan että sisäisen tuen varmistaminen. Aurinkokapselit voivat olla hyödyllinen lisä tähän kokonaisuuteen, kun niitä käytetään oikein ja yhdessä asianmukaisten aurinkosuojatuotteiden kanssa.